Επιστήμες Ιωάννινα Σεμινάρια Ιωάννινα

Σεμινάριο αρχιτεκτονικής «περί αρχιτεκτονικής, αντίληψης του χώρου και περί σχεδιασμού» 17-18/12

aristotheke-arch-self-help

17 και 18 Δεκεμβρίου 2016

Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου

Ώρες 11:30 π.μ. – 13:30 μμ.

Συμμετοχή 50 ευρώ

ΘΕΜΑ 1. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ SELF-HELP: Ψυχολογώντας το σπίτι μας.
Η αρχιτεκτονική ως αυτοβιογραφία | η αυτοπραγμάτωση ως αυτο-σχεδιασμός
Τι αντιπροσωπεύει το σπίτι μας; Ποιά είναι η σχέση της αρχιτεκτονικής και της ψυχολογίας; Πώς οι ίδιοι αρχιτέκτονες αντιμετωπίζουν την πρόκληση του να σχεδιάσουν για τον εαυτό τους, δηλαδή για τη δική τους διαβίωση, κατοίκηση ή χρήση; Μπορεί η αρχιτεκτονική να αποτελέσει μορφή αυτο-θεραπείας; Αντικατοπτρίζει και τροφοδοτεί την εσωτερική μας «ζωή»;
Η διαδικασία σχεδιασμού του ίδιου μας του σπιτιού, χωρίς την παρέμβαση επαγγελματία αρχιτέκτονα, μπορεί να αναχθεί σε μια διαδικασία αυτοπραγμάτωσης του «Εγώ», θα έλεγε ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Carl Gustav Jung. Πόσο εύκολη και εφικτή είναι η προοπτική αυτο-σχεδιασμού; (να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε δηλαδή για εμάς;).
Το σεμινάριο εξετάζει ιστορικά χαρακτηριστικές περιπτώσεις σχεδιασμού σπιτιών από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους, συνήθως αρχιτέκτονες, αλλά και φιλοσόφους όπως ο Wittgenstein, ή ψυχοθεραπευτές όπως ο Jung. Η παρακολούθηση προσφέρει την εισαγωγή σε μια διαδικασία ψηλάφησης του εαυτού μας μέσα από τις επιλογές μας για το άμεσο ιδιωτικό περιβάλλον μας, την οικία μας.
Το σεμινάριο αποτελείται από 2 δίωρες συναντήσεις σε πρώτη προσέγγιση: Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016, 11:30 π.μ. – 13:30 μμ. (Συνολικό κόστος ατομικής συμμετοχής 50 ευρώ). Το θέμα στη συνέχεια δύναται να αναπτυχθεί περαιτέρω σε περισσότερες συναντήσεις κατόπιν συνεννόησης με τους συμμετέχοντες.
Σύντομο Βιογραφικό Εισηγητή:
 
Ο Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος είναι Αρχιτέκτων, απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Yale. Έχει διδάξει στις σχολές Αρχιτεκτονικής των Πανεπιστημίων: Ιωαννίνων, Πατρών, S.C.A.D. (Η.Π.Α), Frederick (Κύπρου). Εργάστηκε στη Νέα Υόρκη σε σημαντικά υλοποιημένα έργα των γραφείων Robert A.M. Stern Architects και Bernard Tschumi Architects. Κατόπιν ίδρυσε το γραφείο αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού «Αριστοθήκη Ευτεκτονικής» (Aristotheke Eutectonics) με βάση την Αθήνα, προωθώντας παράλληλα με την πρακτική ως αρχιτέκτων μηχανικός, τη σχεδιαστική έρευνα στην κτηριακή κλίμακα αλλά και στην κλίμακα της πόλης. Έχει διατελέσει ως ανεξάρτητος σύμβουλος αρχιτεκτονικών μελετών, δημοσίων και ιδιωτικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ερευνητικό, συγγραφικό και δημοσιογραφικό έργο του έχει παρουσιαστεί σε αρχιτεκτονικές εκδόσεις ή ηλεκτρονικά μέσα, ενώ σχεδιαστικό έργο του έχει προβληθεί σε πολυάριθμες εκθέσεις στη χώρα μας και διεθνώς.
Για πληροφορίες -εγγραφές
aristotheke@gmail.com, Τηλ. 6908214825