Αφιερώματα Κινηματογράφος Ιωάννινα Σινεμά Ιωάννινα

«Ο μάρτυρας» στο αφιέρωμα Πρόοδος Backfire [ 30/11 ]

A-Tanu_4
Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017
Αίθουσα Λόγου και Τέχνης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Έναρξη: 20.00
Είσοδος ελεύθερη

Ο μάρτυρας (A tanú)

Κομεντί |  Ουγγαρία  |  1969

Σκηνοθέτης: Péter Bacsó
Πρωταγωνιστές: Φέρενς Καλάι, Λάιος Όζε, Μπέλα Μποθ, Ζολτάν Φάμπρι, Λιλί Μονόρι

Στα τέλη της δεκαετίας του ’40, ένας αγαθός ταγμένος κομουνιστής, φύλακας αντιπλημμυρικής τάφρου, μπλέκει με την πολιτική διοίκηση που του αναθέτει, άσχετες, απίθανες αποστολές. Κάθε φορά αποτυγχάνει οικτρά, φυλακίζεται, αλλά με άνωθεν εντολές ελευθερώνεται, για να αναλάβει κάτι καινούριο. Τελικά, θα του ανατεθεί να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον ενός πολιτικού που έχει πέσει σε δυσμένεια. Αφού πάλι τα κάνει θάλασσα, θα βρεθεί μπροστά στην αγχόνη.

Πρόκειται για μια ανελέητη όσο και απολαυστική πολιτική σάτιρα που απαγορεύτηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, για να προβληθεί τελικά το 1979. Με ύφος και ρυθμούς που θυμίζουν τα μεγάλες στιγμές της Ιταλικής κλασσικής κωμωδίας της δεκαετίας του 60, ο Μπάτσο αναδεικνύει το κλίμα σύγχυσης και εσωτερικών κομματικών συγκρούσεων που κυριαρχούσαν στην Ουγγαρία προς τα τέλη της διακυβέρνησης Ράκοσι.  Κάποιες από τις ατάκες του φιλμ πέρασαν στην Ουγγρική καθημερινότητα και χρησιμοποιούνται ως τις μέρες μας.

Διάρκεια: 105′

Αφιέρωμα
Πρόοδος Backfire

O Όσκαρ Γουάιλντ έλεγε ότι μόνο αυτό που είναι πραγματικά μοντέρνο, μπορεί πάντα να είναι παλιομοδίτικο. Και πράγματι, η πρόοδος πολλές φορές δεν έχει υπάρξει αλλαγή του παλαιού παρά παραλλαγή του. Ίσως και αλλαγή του καινού σε κάτι που έχει φθαρεί πια από την πολυχρησία. Τα όρια μεταξύ του ριζοσπαστισμού και της πιο ακραίας συντήρησης δεν ήταν ποτέ ευδιάκριτα, ούτως ή άλλως. Πότε όμως η πρόοδος δεν φέρνει στο φως του παρόντος χρόνου τα απομεινάρια εκείνου του παρελθόντος αλλά τα υπερβαίνει; Πότε η πρόοδος δεν συντηρεί απλά αλλά αυγατίζει σε πλήθος, οξύνει σε ένταση τις παθογένειες του χθες μολύνοντας εν τέλει -ακόμα περισσότερο- ανοιχτές από καιρό πληγές;

Η Κ.Ο.Π.Ι. εξερευνά αυτό ακριβώς το “πότε” με επτά ταινίες-κριτικές απέναντι σε όλα εκείνα που δεν επιδέχονται κριτικές αλλά συνάμα σίγουρες μες στην αβεβαιότητά τους πως δεν μπορεί, κάποτε θα έρθει η πραγματική αλλαγή.

Διοργάνωση: Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Κ.Ο.Π.Ι.)