Κινηματογράφος Ιωάννινα Σινεμά Ιωάννινα

«Ο άνθρωπος από σίδερο» στα Παλαιά Σφαγεία 5/3

Człowiek_z_żelaza_(film)

5 Μαρτίου 2017. Έναρξη 20:30

Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημήτρης Χατζής»

Είσοδος ελεύθερη

Με την ταινία του Ανζέι Βάιντα, Ο άνθρωπος από σίδερο (πολωνικά: Człowiek z żelaza, αγγλικά: Man of Iron) που προβάλλεται  την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 και ώρα 8.30 μ. μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» συνεχίζονται οι «Κυριακές στο πανί» που διοργανώνει εδώ και 7 χρόνια, με ελεύθερη είσοδο, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.
Ο άνθρωπος από σίδερο γυρίστηκε το 1981. Το σενάριο έγραψε ο Αλεξάνταρ Σκίμπορ Ρίλσκι. Πρωταγωνιστούν ο Γέρζι Ραντζιβίλοβιτς και η Κριστίνα Γιάντα. Πρόκειται για συνέχεια της ταινίας Ο άνθρωπος από μάρμαρο (1976). Στην ταινία, επίσης, αποσαφηνίζεται και το τέλος της πρώτης και διαφαίνεται ότι ο Mateusz Birkut πέθανε σε διαμαρτυρία, το 1970.
Η ταινία δημιουργήθηκε μετά την ίδρυση της Αλληλεγγύης, με την κυβέρνηση τελικά να την λογοκρίνει και να γίνεται απαγορευμένη το 1981, στην Πολωνία. Παρόλα αυτά η ταινία κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα αλλά και το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής, στο Φεστιβάλ Καννών, το 1981. Επίσης, υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.
Διάρκεια: 153΄