Επιστήμες Ιωάννινα Σεμινάρια Ιωάννινα

«Μαμά, φοβάμαι» εκπαιδευτικό σεμινάριο 10/11

fovoi-sta-paidia

10 Νοεμβρίου 2016. Έναρξη 18:00

Ανοιχτό Παράθυρο, Χατζηκώστα 5

Συμμετοχή 10 ευρώ (+ΦΠΑ)

Με αφορμή τους πρόσφατους σεισμούς, επαναλαμβάνουμε, στο Ανοιχτό Παράθυρο το σεμινάριο για γονείς & παιδαγωγούς με θέμα τους φόβους και τις φοβίες της παιδικής ηλικίας.

Ο φόβος είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε γεγονότα που απειλούν την προσωπική ασφάλεια του παιδιού, ένας μηχανισμός προστατευτικού χαρακτήρα. Ένα βρέφος, μπορεί να βιώσει το συναίσθημα αυτό μέσα από έναν δυνατό κρότο ή με το κακόγουστο, για την ηλικία του, παιχνίδι, κατά το οποίο κάνουμε ότι το αφήνουμε να πέσει. Ο φόβος και το άγχος αποχωρισμού είναι το πρώτο διακριτό αναπτυξιακό στάδιο όπου συναντάμε παρόμοια συναισθήματα. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και έρχονται σε επαφή με καινούργια ερεθίσματα και καταστάσεις, αρχίζουν πολύ φυσιολογικά να φοβούνται. Ερεθίσματα που είναι εκτός του ελέγχου του παιδιού αλλά και καταστάσεις που δεν απειλούν ευθέως τη σωματική του ακεραιότητα αλλά και ψυχικές δομές και πτυχές, μπορεί να αποτελούν τυπικές πηγές φόβου των νηπίων και των μεγαλύτερων παιδιών.
Στο σεμινάριο αυτό, θα κατανοήσουμε αρχικά τους μηχανισμούς μέσα από τους οποίους μαθαίνουμε να φοβόμαστε, τους παράγοντες που καθορίζουν την ένταση και την ποιότητα των παιδικών φόβων, το πώς εκδηλώνουν τα παιδιά τους φόβους τους και ποιο είναι οι συνηθέστεροι ανάλογα με την ηλικία, τις καταστάσεις όπου ο φόβος μεταπίπτει σε φοβία και φυσικά τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειριστούν αποτελεσματικά τους φόβους τους! Θεωρητική βάση, συζήτηση, case studies και βιωματικές ασκήσεις θα είναι τα εργαλεία μας!

Δίνονται σημειώσεις, βιβλιογραφία και βεβαίωση συμμετοχής