Εικαστικά Ιωάννινα Εκθέσεις Ιωάννινα

«Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ του ΙΩΑΝΝΗ» μία Διαδραστική παράσταση 24/3-2/4

12. ΕΞΩΦΥΛΛΟ 300ppi

24 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2017

Πολιτιστικός Πολυχώρος «ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΧΑΤΖΗΣ»

Ώρες λειτουργίας: 11-1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα

 Στον Εκθεσιακό Χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΧΑΤΖΗΣ»,  το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών  παρουσιάζει  την  διαδραστική παράσταση  «Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ  του ΙΩΑΝΝΗ»
‘Οταν  το  κείμενο  αποδίδεται στην  εικόνα , τον  χώρο, τον  ήχο… μέσα  από  τη  συνεργασία  των  Ν. Παπακώστα, Θ. Παπαγιάννη , Ν. Δεσεκόπουλου Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017, ώρα 19.00
Στην αίθουσα «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ» στα Γιάννενα φιλοξενείται υπό την αιγίδα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ από τις 24 Μαρτίου μέχρι τις 2Απριλίου 2017 η διαδραστική παράσταση ¨ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ». Μια παράσταση, όπου η μετάφραση και η έμμετρη απόδοση του σπουδαίου ελληνιστικού κειμένου στα Νέα Ελληνικά αλλά και η μουσική του πολυδιάστα του ποιητή και συνθέτη και σκηνοθέτη Νίκου Παπακώστα »εικονογραφούνται» με έργα του μεγάλοιυ μας γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη και του εξαιρετικού μας χαράκτη Νίκου Δεσεκόπουλου σε μια μοναδική παράλληλη εικαστική παρουσία.. Το αρχικό κείμενο γίνεται πηγή έμπνευσης για τους τρεις καταξιωμένους στο χώρο τους καλλιτέχνες, μια πραγματικά πρωτόγνωρη παρουσία για το μουσικό και εικαστικό γίγνεσθαι, ενώ φαντάζει επίκαιρο για την σημερινή πραγματικότητα που βιώνουμε. Τα εικαστικά έργα, οι γλυπτικές μικροσυνθέσεις και τα γλυπτά του Θεόδωρου Παπαγιάννη και οι ξυλογραφίες μεγάλου μεγέθους και τα σχέδια του Νίκου Δεσεκόπουλου θα εκτεθούν στο χώρο. 
Η Αποκάλυψη του Ιωάννη κατά Νίκο Παπακώστα παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι κριτικές που απέσπασε υπήρξαν διθυραμβικές από όλα τα ΜΜΕ. Να σημειωθεί ότι το έργο, όπως ανέβηκε στο θέατρο Saint Michel των Βρυξελλών, μεταδόθηκε από την ΕRΤ WORLD σε ολόκληρο τον κόσμο, η δε παράσταση από τον καθεδρικό ναό του Τιμίου Σταυρού και του Αρχαγγέλλου Μιχαήλ στο Λονδίνο παρουσιάστηκε από την HELLENIC TV σε ολόκληρη την Ελληνική ομογένεια. Η απαγγελία του κειμένου γίνεται από τον θρυλικό ραδιοφωνικό παραγωγό Γιάννη Γαβρίλη, και τον ίδιο τον ποιητή και συνθέτη της μουσικής που συνοδεύει ολόκληρη την παράσταση Νίκο Παπακώστα.
Τον Φεβρουάριο του 2016, γεννιέται η ιδέα να εμπλουτιστούν οι εικόνες με έργα, που θα δημιουργήσουν για την συγκεκριμένη παράσταση οι εικαστικοί Θεόδωρος Παπαγιάννης γλύπτης Νίκος Δεσεκόπουλος χαράκτης, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν είχαν και οι τρεις δημιουργοί συνεργαστεί με επιτυχία. Πράγματι μετά από τα αρχικά σχέδια, σε ένα εκπληκτικά σύντομο χρονικό διάστημα για τον όγκο της δημιουργίας των έργων, »γεννήθηκαν» οκτώ ξυλογραφίες μεγάλου μεγέθους ( 170 Χ 50εκ.) από τον Νίκο Δεσεκόπουλο και ανάλογες γλυπτικές συνθέσεις και μορφές από τον Θεόδωρο Παπαγιάννη. 
Η όλη προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη υπάρχει κύκλος παραστάσεων σε πολιτιστικούς χώρους και πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, ώστε το φιλότεχνο κοινό ωα μπορέσει να προσεγγίσει αυτή την λογοτεχνική, μουσική, εικαστική προσέγγιση του σπαουδαίου ελληνιστικού κειμένου της Αποκάλυψης.
Το κείμενο – λόγος, συνδυάστηκε   με την εικόνα   και  τον  ήχο, την εικόνα με τον αρμονία και την αρμονία με το φως. Κύρια στοιχεία η μουσική, η εικόνα κι ο λόγος. Μια   προσπάθεια   για  να αναδείξει την εντυπωσιακή, πυκνή και πλήρη μάχη των δυνάμεων του πρωτότυπου έργου. Ο ήχος με τη σιωπή του και το φως με τη σκιά του, οι Δαίμονες απέναντι στους Αγγέλους, ο ανθρώπινος Φόβος απέναντι στη αρχέγονη Γνώση.
Στην αρχική της μορφή η διαραστική παράσταση συνοδεύτηκε από βίντεο μ’ επιλεγμένες εικαστικές απεικονίσεις της Αποκάλυψης, την χρονική περίοδο  950 -1870 καθώς και street art εικαστικές παρεμβάσεις  ακολουθούμενη από την εμπλουτισμένη με παραδοσιακά και σύγχρονα όργανα και μοτίβα μουσική. Τον  Φεβρουάριο  του  2016,  κατά  την  διάρκεια   παρουσίασης  του  έργου,  γεννιέται  η  ιδέα  να  εμπουτιστούν  οι  εικόνες  με   έργα, που  θα  δημιουργήσουν  για  το  λόγο  αυτό  οι  εικαστικοί  Νίκος  Δεσεκόπουλος  (χαράκτης)   και  Θεόδωρος  Παπαγιάννης (γλύπτης) καθώς   στο  πρόσφατο  παρελθόν  είχαν  και  οι  τρεις  δημιουργοί  συνεργαστεί  με  επιτυχία.  Πράγματι  μετά  από  τα  αρχικά  σχέδια, σε  ένα  εκπληκτικά  σύντομο  χρονικό  διάστημα  για  τον  όγκο  της  δημιουργίας  των  έργων, «γεννήθηκαν»  οκτώ ξυλογραφίες μεγάλου μεγέθους  (170 Χ 50εκ.) από τον Νίκο Δεσεκόπουλο και ανάλογες γλυπτικές  συνθέσεις  και  μορφές  από  τον  Θεόδωρο  Παπαγιάννη.
Η  «Αποκάλυψη του Ιωάννη κατά Νίκο Παπακώστα» παρουσιάστηκε  με μεγάλη επιτυχία   ήδη  από  το  2012  στην Ελλάδα και το εξωτερικό  και οι κριτικές που απέσπασε υπήρξαν διθυραμβικές από όλα τα ΜΜΕ. Να σημειωθεί ότι το έργο, όπως ανέβηκε στο θέατρο Saint Michel των Βρυξελλών, μεταδόθηκε από την ΕRΤ WORLD σε ολόκληρο τον κόσμο, η δε παράσταση από τον καθεδρικό ναό του Τιμίου Σταυρού και του Αρχαγγέλλου Μιχαήλ στο Λονδίνο παρουσιάστηκε από την HELLENIC TV σε ολόκληρη την ελληνική ομογένεια.
Το  αποτέλεσμα αυτής της  συνεργασίας βρίσκεται  σε  εξέλιξη  και  προφανώς  θα  απασχολήσει  τους  συντελεστές  καθώς  τα  τελευταία  χρόνια,  μέσα από  τα  γεγονότα  που  διαδραματίζονται   σε  μια  παγκόσμια  θεατρική  σκηνή,  η  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ  ΤΟΥ  ΙΩΑΝΝΗ  φαντάζει  επίκαιρη  και  προφητική, όσο  ποτέ…
Το φιλότεχνο κοινό θα μπορέσει να προσεγγίσει αυτή την λογοτεχνική – μουσική και εικαστική προσέγγιση, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής».
Πρόγραμμα ομιλιών και ξεναγήσεων:
Παρασκευή 24 Μαρτίου , ώρα 19.00 εγκαίνια και διαδραστική προβολή  «Αποκάλυψης»